Εκκλησία Αγία Θεοδώρα Βάστα Μεγαλόπολης

Πληροφορίες:

Σε ένα ρέμα κοντά στο χωριό Βάστα στην Κεντρική Πελοπόννησο, το μικροσκοπικό παρεκκλήσι της Αγίας Θεοδώρας που χρονολογείται από τον 11ο ή τον 12ο αιώνα είναι σίγουρα ένα θαύμα της φύσης και για τους πιστούς, ένα σημάδι της δύναμης του Θεού.

Το 2003, μια γεωφυσική έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα απέδειξε ότι οι ρίζες των δέντρων που περιβάλλουν τη δομή ακολουθούσαν τα κενά που υπήρχαν μέσα στον πέτρινο τοίχο του παρεκκλησίου, φτάνοντας έτσι στο έδαφος για να ποτίζονται από την πηγή στα θεμέλια.

Το όλο κτίριο βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω του μεγάλου φορτίου των δέντρων και είναι θαυμαστό ότι μετά από εκατοντάδες χρόνια το παρεκκλήσι επιβιώνει χωρίς να το βλάπτει τη δομή των δέντρα. Από το παρεκκλήσι βγαίνει μια πηγή και τα αρδεύει τα δέντρα.

Σύμφωνα με το τοπικό μύθο, η Αγία Θεοδώρα έζησε κατά τη διάρκεια του δέκατου αιώνα στην Πελοπόννησο στην Ελλάδα, κοντά στα σύνορα μεταξύ των περιοχών της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας σε μια πόλη που ονομάζεται Βάστα. Όταν στη περιοχή εισέβαλαν ληστές, μεταμφίεσε τον εαυτό της σε άντρα για να βοηθήσει στην υπεράσπιση. Στη μάχη που ακολούθησε τραυματίστηκε θανάσιμα και λίγο πριν το θάνατό της, ζήτησε από τον Θεό να αλλάξει το σώμα της σε εκκλησία, τα μαλλιά της σε δάσος και το αίμα της στο νερό που θα ταΐσει τα δέντρα.

Τοποθεσία:

Το παρεκκλήσι της Αγίας Θεοδώρα βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο της Ελλάδας. Περιβάλλεται από καταπληκτικό καταπράσινο τοπίο και πηγές, από την στιγμή που θα πάτε ένα είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε το ταξίδι σας εκεί. Βρίσκεται 58 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας και το ταξίδι είναι περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Τιμή: 120€ (αναμονή 2 ώρες)

Κλείστε τώρα την εκδρομή σας στην Αγία Θεοδώρα στην Βάστα με το ΡάδιοΤαξί Καλαμάτας και απολαύστε ένα όμορφο και εκπαιδευτικό ταξίδι!

 

Στον Χάρτη