Τα πρώτα ταξί στην Καλαμάτα εμφανίστηκαν στις αρχές της 10ετίας του 1920,οχι όμως με την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.
Λέγονταν «μόνιππα» και ήταν ένα άλογο με άμαξα, είχε τέσσερις θέσεις οι οποίες ήταν αντικριστές.Αργότερα λέγονταν «φορτοταξί», διότι εκτός από ανθρώπους μετέφεραν και διάφορα πράγματα.Ύστερα από μερικά χρόνια τα ταξί έγιναν οχήματα μεταφοράς αποκλειστικά ανθρώπων, γιατί το να είχε κανείς αυτοκίνητο εκείνη την εποχή ήταν δύσκολο, εάν σκεφτούμε ότι το 1955-1960 υπήρχαν μόνο δυο ιδιώτες που είχαν αυτοκίνητο στην Καλαμάτα. Επομένως το να χρησιμοποιεί κάποιος ταξί ήταν πολυτέλεια. Χρησιμοποιούταν κυρίως από γιατρούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες.
Μέχρι τα μέσα περίπου της 10ετίας του 1950 υπήρχαν αρκετά, για την εποχή, ταξί στην Καλαμάτα και οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να οργανωθούν. Συγκεκριμένα το 1955 υπήρχαν 24 άδειες ταξί και υπήρχε μόνο μια πιάτσα σε κεντρική οδό της πλατείας,στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, όπου και μαζεύονταν όλα τα ταξί. ‘Έτσι λοιπόν το 1957(από πληροφορίες των τότε πρακτικών βιβλίων) ιδρύθηκε ο «Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Δ.Χ. Καλαμάτας». Η ελάχιστη διαδρομή κόστιζε 10 δραχμές, δηλαδή 60 δραχμές ήταν τότε ένα καλό μεροκάματο. Τα ταξίμετρα τοποθετήθηκαν το 1965 όπως επίσης και τα καπελά στο επάνω μέρος των αυτοκινήτων, σκοπός των οποίων ήταν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα οχήματα.Όσο περνούσαν τα χρόνια, τα ταξί στην πόλη μας ολοένα και αυξάνονταν. Το 1975 αισίως οι άδειες είχαν φτάσει στις 90.
Οι περισσότερες πληροφορίες από τις παραπάνω και φωτογραφίες δόθηκαν από τον κ. Γεωργανά Ιωάννη, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ταξί για πολλά χρόνια και υπήρξε πρόεδρος από το 1960 μέχρι το 1970 και αντιπρόσωπος της ομοσπονδίας. Ενδεικτικά ο κ. Γεωργανάς με το ταξί του μετέφερε εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, το 1961 τον Καραμανλή και τον Κανελλόπουλο, το 1964 τον Βασιλιά, το 1965 τον Κυπριανού και τον Αρχιμανδρίτη Αφρικής.
Το 1979 έγινε πρόταση από μέλος του Συνδέσμου, για ανάπτυξη των ταξί και πιο οργανωμένο, συγκροτημένο και με περισσότερο επαγγελματισμό Σωματείο.Αυτή η πρόταση ήταν η έναρξη του Συνεταιρισμού των Ράδιο-ταξί της Καλαμάτας.
To έτος 1981 πραγματοποιείται η ίδρυση του Συνεταιρισμού των Ράδιο-ταξί της Καλαμάτας με 5μελές συμβούλιο, στις 26/8/1981 ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας.. Ξεκίνησε με 22 αυτοκίνητα, τα οποία λίγο καιρό πριν, είχαν τους ασύρματους για να συνεννοούνται μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν προτάθηκε το 1979 η ιδέα να οργανωθούν χρησιμοποιώντας τους ασύρματους. Να σημειώσουμε ότι αρκετοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες είναι μέχρι και σήμερα ενεργά μέλη του Ράδιο-ταξί.Το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο βρισκόταν στην οδό Νέδοντος, εκεί που σήμερα βρίσκεται το γραφείο του Συνεταιρισμού μας. Να σημειώσουμε ότι εκτελούσαν καθήκοντα στο κέντρο και οι ιδιοκτήτες καθώς και οι οδηγοί των ταξί, όποτε χρειαζόταν.
Στα τέλη του 1982 αφαιρέθηκε η συχνότητα και επαναλειτούργησε το 1983 έως και σήμερα. Το τηλεφωνικό κέντρο ήταν πιο οργανωμένο, με μηχανήματα που φαίνονταν οι κωδικοί των αυτοκίνητων και μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το κέντρο στην επικοινωνία του με τα ταξί. Οι πρώτοι τηλεφωνητές ήταν αυτοδίδακτοι και συμμετείχαν στον χωρισμό της πόλης σε πιάτσες και στις περιμετρικές αυτών.Υπήρχαν τρία άτομα στο τηλεφωνικό κέντρο με βάρδια 8ώρου και από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.
Το 1983 οι πιάτσες ήταν 3 ώστε να εξυπηρετείται η πόλη μας. Το 1991 υπήρχαν 82 ταξί και αναλόγως πλήθυναν και οι πιάτσες μας γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός της Καλαμάτας και επομένως επεκτάθηκε και η πόλη. Σε αυτό το γεγονός συνέβαλλε και ο σεισμός του 1986,επειδή πέρα από τα οικήματα που διασώθηκαν, χτίστηκαν σπίτια και πολυκατοικίες σε σημεία που πρώτα ήταν χωράφια.
Αργότερα στο τηλεφωνικό κέντρο προστέθηκαν κι άλλα σύγχρονα (για την εποχή) μηχανήματα και μεταφέρθηκε σε άλλο μεγαλύτερο χώρο, σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας.
Σήμερα, το έτος 2018 ο « Συνεταιρισμός Ιδιοκτητών Ράδιο-ταξί Καλαμάτας »,εναρμονισμένος με τον νόμο 3109/2003 διαθέτει 117 αυτοκίνητα και η πόλη μας είναι χωρισμένη σε δώδεκα πιάτσες. Το τηλεφωνικό κέντρο βρίσκεται στην Αρτέμιδος 89 και διαθέτει πλέον υπερσύγχρονο μηχανογραφημένο εξοπλισμό για την καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτηση του κέντρου με τα ταξί αλλά και του κέντρου με τους πελάτες. Λειτουργεί, όπως προείπαμε, με 4 τηλεφωνήτριες επί 24ώρου βάσεως.